m

Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit.

m
Image Alt

Kozí jogurt a kozí jogurtový nápoj

Kozí jogurt je veľmi zdravý a prospešný, navyše je oveľa ľahšie stráviteľný ako sladké mlieko, pretože v ňom prebehli fermentačné procesy, ktoré telo nedokáže takto usmerniť. Tým je nám takto dostupnejší cenný vápnik a iné prvky, ktoré by sme z mlieka prirodzenou cestou nevyužili naplno.

Čistý kozí jogurt nikdy nie je dostatočne tuhý, je to dané zložením mlieka a hlavne sušinou, ktorá sa pohybuje okolo 12,5 %. Preto je potrebné na prípravu jemného krémového jogurtu zvýšiť sušinu mlieka najmenej na 20 % objemu a to sa dosiahne pridaním sušeného kravského mlieka alebo smotany. Jogurt vzniká pôsobením dvoch baktérií – Streptococcus thermophilus a Lactobacillus bulgaricus. Vyrába sa z pasterizovaného mlieka, doba zrenia je asi 4-5 hodín pri teplote 42°C. Hotový jogurt je dostatočne tuhý a má jemne kyslastú chuť. Môže sa dochucovať medom, ovocným džemom, orechmi, vanilkovým alebo škoricovým cukrom, alebo použiť spolu s bylinkami, cesnakom či mletou červenou paprikou na prípravu dresingov. Pre ľudí trpiacich intoleranciou laktózy je vhodnejší jogurtový nápoj, ktorý neobsahuje sušené kravské mlieko.

Date: