Chov husí a husacie hody, ktoré sa viažu najmä k južným oblastiam krajiny, majú na Slovensku storočnú tradíciu. Zvyk pečenia husí k nám prišiel z nemecky hovoriacich krajín a šikovné gazdinky predajom pečených husí na miestnych trhoch vylepšovali rodinný rozpočet. Navyše, juh Slovenska s dostatkom riečok a potôčikov, poskytoval pre chov husí ideálne podmienky.Občas by sme preto mali zabudnúť na zásady racionálnej výživy a striktné predpisy zdravého stravovania a dopriať si vynikajúcu pochúťku, akou je práve pečená husacina či husacia pečeň.
Husacie mäso patrí medzi tučné mäsá s vysokým obsahom nasýtených tukov, ale nachádzajú sa v ňom aj esenciálne kyseliny. Pozitívom je bohatý obsah bielkovín, draslíka, vápnika a fosforu. Pomerne zaujímavé je zastúpenie vitamínov skupiny B (B1, B2, B6) a vitamínu A, čiže striedma konzumácia tohto mäsa rozhodne nie je na škodu. Z hľadiska zdravej výživy platí, že husacie mäso je určené pre sviatočné príležitosti. Na gazdovskom dvore chováme plemeno Gurmo, ktoré bolo vyšľachtené na vysokú produkciu mäsa a extra jemnej pečienky. Táto hus vyniká jemnou chuťou, s jemne vláknitým mäsom a veľkou výkrmovou pečienkou nezameniteľnej chuti.
26. januára 2020