Na našej gazdovskom dvore chováme takzvané husokačky plemena Mulard. Toto plemeno je charakteristické jemným šťavnatým mäsom, avšak nie tak mastným ako klasická brojlerová kačka. Nakoľko sa toto plemeno veľmi rado pasie, je ich mäso jemnejšie a šťavnatejšie, s chuťou, ktorú skutočný gurmán určite rád ocení.
Aj napriek tomu, že je kačica tučným druhom domácej hydiny, obsahuje aj kvalitné bielkoviny, vitamíny a minerály. Kačacie mäso zdrojom omega-3 a omega-6 nenasýtených mastných kyselín, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Ďalej je kačka bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny A, E, K, viaceré minerály a stopové prvky, napríklad horčík, zinok, draslík, vápnik, selén. Zdravotný prínos kačacieho mäsa spočíva vo vysokom obsahu niacínu, ktorý je významným členom vitamínov skupiny B. Jedna porcia kačaciny je schopná pokryť až polovičnú potrebu odporúčaného množstva tohto vitamínu. Niacín zohráva dôležité úlohy v metabolizme tukov a znižuje hladinu zlého LDL cholesterolu.
Vďaka jedinečnej chuti patrí kačacie mäso medzi chutné delikatesy, ktoré si labužníci z času na čas radi doprajú. Predstave chrumkavej a voňavej kačaciny dokáže odolať len málokto.
26. januára 2020