Názov kefír pochádza z pôvodných krajových názvov „kepu“, „kchapu“ a „kiafir“. V Turecku ho nazývajú „kef“, čo znamená pochúťka. Kefír je kvasený mliečny nápoj pôvodom z Kaukazu a Tibetu. Pôvodne sa vyrábal v kožených vakoch, ktoré boli zavesené pri vstupoch do domu a keď niekto prechádzal okolo, zaklopal na vak, aby mlieko zostalo zmiešané s kefírovými zrnami. Vyrába sa pôsobením kefírových zŕn, ktoré sú kombináciou baktérií a kvasiniek v bielkovinách, tukoch a cukroch. Táto symbiotická kultúra vzhľadom pripomína karfiol. Kefír sa v súčasnosti stáva stále obľúbenejším vďaka svojmu zdravotnému prínosu. V kefírových zrnách sa nachádza mnoho rôznych baktérií a kvasiniek, ktoré tvoria zložité a vysoko premenlivé spoločenstvá mikroorganizmov.
Tieto pre človeka veľmi priaznivé organizmy sa množia v mlieku. Ich pôsobenie v črevách spočíva okrem iného v tom, že vytvárajú nepriaznivé prostredie pre rôzne patogény a tým ich z čriev vytesňujú. Prírodný kefír má oproti komerčnému asi 10x viac druhov probiotických organizmov, pretože pri jeho výrobe sa nepoužíva pasterizácia. Baktérie kefíru metabolizujú mliečny cukor na kyselinu mliečnu, čím vznikne kyslý, jemne perlivý, mierne alkoholický nápoj s konzistenciou podobnou riedkemu jogurtu, ktorý spravidla dobre tolerujú aj ľudia alergickí na laktózu.
26. januára 2020