Po vlne negatívnych postojov voči kravskému mlieku v posledných rokoch sa odborníci znovu vracajú k tradícii, ktorú poznali naše staré mamy a ich mamy – že kravské mlieko má nezastupiteľnú funkciu vo výžive a je oveľa zdravšie a hlavne lacnejšie než umelé výživy. Obsahuje hodnotné živočíšne bielkoviny, ľahko stráviteľný tuk a celý rad dôležitých minerálnych látok. Nachádza sa v ňom veľa esenciálnych aminokyselín, vitamínov, mliečny cukor a mnohé stopové prvky nevyhnutné pre výživu a vývoj ľudského organizmu, pre normálnu funkciu látkovej výmeny a ochranu zdravia človeka.
O všestrannosti mlieka vo výžive svedčí i podiel celkovej dennej spotreby k životu poterbných látok, ktoré získa človek z 1 litra mlieka – u bielkovín je to 40 %, tuku 32 %, cukrov 12 % a hlavne u vápnika je to až 120 %, fosforu 67 %, u vitamínu A 30 %, vitamínu B1 25 % a u vitamínu B 2 až 70 %.
26. januára 2020